31 Temmuz 2015 Cuma

Pelvicachromis pulcher (Kribensis)

Akvaryum balıkları içerisinde renk bakımından en güzellerinden bir tanesidir.

Erkek:
Erkeklerin arka kısımları açık kahverengidir. Aynı renk sırt yüzgeci altında başı geçerek ağzının üstüne kadar devam eder. Yüzünün daha alt kısımları ve belin ön kısımları parlak mavidir. Karın yüzgeci ile anal yüzgeci arasındaki alan parlak şarap kırmızısı rengindedir. Sırt yüzgecinin kenarları ve kuyruk yüzgecinin üst kenarı kırmızıdır. Kuyruk üzerinde, üstte, etrafı kırmızı, siyah benekler balığa ayrı bir güzellik katar.

Dişi:
Dişiler erkeklerin yarısı boyundadır. Dişilerin başlarının alt kısmı yeşilimsi sarıdır. Sırt yüzgecinin üst kısmı ise altın sarısıdır. Karın kısmı erkeklerdeki gibi şarap kırmızısı rengindedir.





Üretim:
Üretimden önce balıklar canlı yem ile beslenerek kondisyon kazanmaları lazımdır. Üretim için seçilecek balıklar iyi gelişmiş olmalıdır. Eğer dişi erkeği beğenmedi ise asla çiftleşme olmayacaktır. Dişi erkeği beğendi ve erkek başka dişi için çabalıyorsa o da ümitsiz vaka olacaktır. Çünkü dişi seçtiği erkeği döve döve kendisine eş yapacaktır. Akvaryumda su sıcaklığı 24-27 derecede tutulur. Akvaryumun içine mutlaka seramikten fırınlanmış özel borular konması gerekiyor. Akvaryumda mutlaka kum olması gerekiyor. Çünkü dişi o seramik küpün içine kum taşıyacak ve yumurtalarının belli olmaması için onları da bir şekilde küpün duvarına yapıştıracaktır. Yumurtlama sırasıyla dişinin küp duvarına yumurtasını bırakması ve erkeğin küpe girerek duvara yapıştırılan yumurtayı döllemesi ile kuluçka dönemi başlar.. Dişi yavrular yumurtadan çıkana kadar asla erkeği bir daha küpün içine sokmaz. Ama küpün başından ayrılmasına da izin vermez.. Eğer dişi emanet ettiği küpün başında erkeğini göremez ise erkek kesinlikle dişiden bir kaç darbe alır. Bu da kendisine ebeveyn olma risklerini öğretmektedir.

Yavrular:


2-3 günde yumurtadan yavrular çıkar. 3-5 gün sonra yavrular serbest yüzmeye başlar. Ebeveynler yavruları güdecek ve ilk bir kaç gün yem yemelerine yardımcı olacaklardır. Yavruları anne-babadan bir anda almak demek akvaryumda küçük bir katliama sebep olabilir. Hem anne hemde baba kribensis tüm balıklarınıza kafa tutacak ve hatta bazılarını ölümle sonuçlanır şekilde yaralayacak ve hırpalayacaktır. Yavrular için yumurtlamaya yeni başlamış piliç yumurtası çok katı kaynatılarak ve yumurta sarısı bir bezle ezilerek suya karıştırma yolu ile yavrulara verilebilir.Bir süre sonra artemia yemi verilerek normal yemlemeye geçilebilir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder