31 Temmuz 2015 Cuma

Bitkili Akvaryum Gelişimi

Akvaryum kurulumu bitti ve bir iki gün bekledikten sonra balıklarımız eklendi.

Sağ tarafta görülen kökler kaynatıldı ve suda bekletildi ve sonrasında anubias nana petiteler kökün üzerine sarıldı

Akvaryum suyunun yavaş yavaş oturması ile birlikte bitkilerdeki gelişim fazlasıyla görünür hale geldi.

Tasarımda değişikliğe gidilerek taşların çoğu çıkartıldı. Limonlar sağ tarafa sazla arka sola alındı. kök sağ taraftan sola alındı.

Suyun biraz daha oturması ile birlikte bitki gelişimide boy gösterir hale geldi. Hindistan cevizi eklendi.

Su tam olarak oturdu ve bitkiler de yerini sevdi. Gelişim fazlasıyla mükemmel halde..


Uzun süre bekleyince ve suya elinizi batırmadıkça akvaryumda canlı ölümü bitiyor ve sürekli bir üreme başlıyor. Neriteler camlardaki yeşil algleri yemeye devam ediyor. 

Akvaryum Balıkları Cinsiyet Ayrımı

Melek Balığı Cinsiyet Ayrımı



 Lepistes (Guppy) Cinsiyet Ayrımı



 Labidochromis Caeruleus (Sarı Prenses / SP)




Kafalı Yunus Balığı
Literatür adı : Cyrtocara Moorii






Moli / Molly Balığı


Tüm Canlı doğranlarda olduğu üzere erkek molide gonopod organı belirgin bir şekilde mevcuttur. Dişilerde ise alt yüzgeç vardır.. Ekteki fotoğrafta detaylı bir şekilde gösterilmektedir.


Discuslar için cinsiyet ayrımı..


Gökkuşağı Rainbow Cichlid Dişi Erkek Ayrımı




Brichardi : Şu ana farklar vardır
1. Tüm kanatların uçları uzunluğu Erkekte biraz daha uzun olur.
2. Göz ve solungaç arasında siyah çizgi Erkekte biraz daha koyu ve daha geniştir.




Kribensis (African Cichlid) (Pelvicachromis pulcher)
Dişi erkek ayrımı..
Erkek:
Erkeklerin arka kısımları açık kahverengidir. Aynı renk sırt yüzgeci altında başı geçerek ağzının üstüne kadar devam eder. Yüzünün daha alt kısımları ve belin ön kısımları parlak mavidir. Karın yüzgeci ile anal yüzgeci arasındaki alan parlak şarap kırmızısı rengindedir. Sırt yüzgecinin kenarları ve kuyruk yüzgecinin üst kenarı kırmızıdır. Kuyruk üzerinde, üstte, etrafı kırmızı, siyah benekler balığa ayrı bir güzellik katar.
Dişi:
Dişiler erkeklerin yarısı boyundadır. Dişilerin başlarının alt kısmı yeşilimsi sarıdır. Sırt yüzgecinin üst kısmı ise altın sarısıdır. Karın kısmı erkeklerdeki gibi şarap kırmızısı rengindedir.



Betta Balığı İçin Dişi ve Erkekteki Özellikler



Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı



Pelvicachromis pulcher (Kribensis)

Akvaryum balıkları içerisinde renk bakımından en güzellerinden bir tanesidir.

Erkek:
Erkeklerin arka kısımları açık kahverengidir. Aynı renk sırt yüzgeci altında başı geçerek ağzının üstüne kadar devam eder. Yüzünün daha alt kısımları ve belin ön kısımları parlak mavidir. Karın yüzgeci ile anal yüzgeci arasındaki alan parlak şarap kırmızısı rengindedir. Sırt yüzgecinin kenarları ve kuyruk yüzgecinin üst kenarı kırmızıdır. Kuyruk üzerinde, üstte, etrafı kırmızı, siyah benekler balığa ayrı bir güzellik katar.

Dişi:
Dişiler erkeklerin yarısı boyundadır. Dişilerin başlarının alt kısmı yeşilimsi sarıdır. Sırt yüzgecinin üst kısmı ise altın sarısıdır. Karın kısmı erkeklerdeki gibi şarap kırmızısı rengindedir.





Üretim:
Üretimden önce balıklar canlı yem ile beslenerek kondisyon kazanmaları lazımdır. Üretim için seçilecek balıklar iyi gelişmiş olmalıdır. Eğer dişi erkeği beğenmedi ise asla çiftleşme olmayacaktır. Dişi erkeği beğendi ve erkek başka dişi için çabalıyorsa o da ümitsiz vaka olacaktır. Çünkü dişi seçtiği erkeği döve döve kendisine eş yapacaktır. Akvaryumda su sıcaklığı 24-27 derecede tutulur. Akvaryumun içine mutlaka seramikten fırınlanmış özel borular konması gerekiyor. Akvaryumda mutlaka kum olması gerekiyor. Çünkü dişi o seramik küpün içine kum taşıyacak ve yumurtalarının belli olmaması için onları da bir şekilde küpün duvarına yapıştıracaktır. Yumurtlama sırasıyla dişinin küp duvarına yumurtasını bırakması ve erkeğin küpe girerek duvara yapıştırılan yumurtayı döllemesi ile kuluçka dönemi başlar.. Dişi yavrular yumurtadan çıkana kadar asla erkeği bir daha küpün içine sokmaz. Ama küpün başından ayrılmasına da izin vermez.. Eğer dişi emanet ettiği küpün başında erkeğini göremez ise erkek kesinlikle dişiden bir kaç darbe alır. Bu da kendisine ebeveyn olma risklerini öğretmektedir.

Yavrular:


2-3 günde yumurtadan yavrular çıkar. 3-5 gün sonra yavrular serbest yüzmeye başlar. Ebeveynler yavruları güdecek ve ilk bir kaç gün yem yemelerine yardımcı olacaklardır. Yavruları anne-babadan bir anda almak demek akvaryumda küçük bir katliama sebep olabilir. Hem anne hemde baba kribensis tüm balıklarınıza kafa tutacak ve hatta bazılarını ölümle sonuçlanır şekilde yaralayacak ve hırpalayacaktır. Yavrular için yumurtlamaya yeni başlamış piliç yumurtası çok katı kaynatılarak ve yumurta sarısı bir bezle ezilerek suya karıştırma yolu ile yavrulara verilebilir.Bir süre sonra artemia yemi verilerek normal yemlemeye geçilebilir.

Kendimi Tanıtayım


Merhaba;
1970'li yılların ortasında Adana ili, Kadirli ilçesi Karakütük köyünde Nisan ayı sonlarında aşırı yağmurlu bir havada sabaha karşı dünyaya gelmişim.. 

Rahmetli annemi hastaneye götürmüşler beni ise aradan geçen üç gün sonra hastaneye yetiştirmişler.. O arada sürekli olarak şekerli su ile susturmaya çalışmışlar.. 


Her neyse bir müddet köyde yaşadıktan sonra Kadirli ilçesine göç etmişiz. Sonrasında 7 Mart ilköğretim okuluna başladım.. Okulda bir kaç öğretmen değiştirdik.. 

İsimleri : Süleyman Yanarateş, Yaşar Koçak, ... Kılıçkeser


Sonrasında ise Merkez Ortaokuluna başladım.. Arada Ankara Bahçelievler Ortaokulunda okudum.. Ortaokulda okul birinciliğine oynadığımı hatırlıyorum..

Ortaokuldan çok sevdiğim bir kaç öğretmenimin adından bahsetmek istiyorum.. 
Fen Bilgisi : Muzaffer hoca

Matematikçi : Mehmet Ali Seyhan hoca..
Lisede Kadirli Lisesine gittik herkes gibi...

Savrun çayının kenarında oldukça sakin bir mekan iken o zamanlar şimdi ayak yolu oldu diyebilirim.. Ama halen Savrun çayının şırıltısı duruyor.. 

Bu arada hem ilkokulda hem ortaokulda hem de lisede hiç unutmayacağım ve adlarını hatırladığım arkadaşlarım var.. Halen görüştüğümüz.. Ama tamamının adını yazamayabilirim.. Mesela ilkokuldan Yılmaz Can, Nurettin Evcan, Utku Bayramoğlu, Süleyman Gökdemir, Mehmet Aktuğ, Necmettin Asarkaya, İbrahim Arslantaş var.. 

Ortaokuldan Tolga Tabur, Cihat Oğuzhan Gültekin, Umut Topuz, Ali Demirezer, Adem Öksüz var..
Liseden ise meşhur Hanifi Sert, Murat İspir, Mithat Gürlek, Serkan Düzler, Baybars Yaycıoğlu, Bülent Delibaş var.. 
Tabikide kızlar da var ama onların adını burada yazmak istemiyorum.. 
Vel-hasıl lisede 1992 yılında 462 puanla açıkta kaldım. Sonraki yıl kazandığım okula gidemedim. Yine 1994 yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde Bilgisayar Programcılığını kazandım. 2 yıl boyunca bolca inekledim. Burada da çok sevdiğim arkadaşlarım oldu.. Bazıları vefalı bazıları ise vefasız çıktılar.. 

Fatih Bağış, Sebahattin Akdağ, Meriç Küçükislamoğlu, Mehmet Kılınç, Aslan Titiz, Tekin Altun, Hüseyin Tiryaki, Yener Şavşatlı, Ahmet Kısakürek, Timur Kök, Adem Kök, Yaşar Nayır gibi arkadaşlarımız oldu.. Adnan diye İstanbuldan bir arkadaş ile tanıştık..
Sonrasında 1996 yılında Ankara'ya gittim ve orada ASELSAN'ın alt kolu bir şirkette teknik servislik yaptım. Sonrasında yine Ankara'da bir firmada 6 ay satış ve teknik serviste çalıştım.
Daha sonra ise Antalya'nın Manavgat ilçesinde 11 ay Ramazan Güneş ve Hasan Yakup Erdem ile bilgisayar dükkanı işlettik.. Sonrasında Side'de bir Kuyumcu'da hem tezgahtar hem temizlikçi hem hizmetli hemde muhasebe işlerine bakan bir personel olarak 2 yıla yakın çalıştım.

Bir ara Kastamonu işi çıktı geri gelirken Ankara'da şimdiki eşim ile karşılaştım. 2000-2001 yılları arasında acemiliği Kütahya 1. Jandarma Taburunda, usta birliğini ise Ankara Jandarma Eğitim Komutanlığı / Güvercinlikte tamamladım.

2001 yılı Kasım ayında evlendim. İlk oğlumuz Yusuf Kadirli'de doğdu. Arada çalıştıklarım hariç bir ara Kadirli Devlet Hastanesinde çalıştım.. Uzunca bir süre Kadirli Devlet Hastanesinde sistemi tamamen oturttuk. Sonrasında ise siyasi bir sebeple hastaneden ayrılmak zorunda kaldım.

Bu arada boşluğa düşünce kendi işimi yapmaya karar verdim ve toplamda 45 kadar özel muhasebe programları yapıp satarak geçimimi sağladım. Sonrasında 2010 yılı Mart ayında Hatay Antakya merkezli Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı'nda Bilgi İşlem Destek Personeli olarak göreve başladım. Halen aynı kurumda görev yapmaktayım.